Productie: De Kersentuin

Pionier speelt
De Kersentuin |
Anton Tsjechov
Botanische Tuinen Utrecht | Landgoed Schovenhorst Putten

In De Kersentuin draait alles om het landgoed van Ljoebov en haar familie. Centraal thema in deze klassieker van Anton Tsjechov is de verandering van de tijd en hoe ieder personage hiermee worstelt. De kersentuin is vergane glorie. De schulden zijn te hoog geworden voor Ljoebov en haar familie om er te blijven wonen. Het lot is onomkeerbaar; de kersentuin zal worden verkocht of het bestemmingsplan moet dusdanig veranderen dat de tuin en het landgoed weer een winstgevende onderneming worden. Maar Ljoebov wil niks liever dan de herinnering hoog houden en de tijd stilzetten. Zij zit daarom – bewust – volledig in de ontkenning van de schulden en rekt het verleden op totdat het zal barsten.

We wilden graag een tuinomgeving als decor voor de voorstelling. Zowel het Landgoed Schovenhorst in Putten als de Botanische Tuinen in Utrecht bleken zich erg goed voor het ensceneren van de voorstelling te lenen. Naast de grote open velden waar het centrale deel van de voorstelling zal worden gespeeld, zijn er tegelijkertijd ook intieme en schilderachtige plekjes te vinden ‘op het toneel’ waar het publiek bijna stiekem naar kan gluren. De toeschouwer zal een totaalervaring ondergaan van natuur en theater door gebruik te maken van de mogelijkheid voorafgaand aan de voorstelling de tuinen te bekijken en, geheel in stijl, in Utrecht eventueel gebruik te maken van een picknickmogelijkheid en aansluitend de voorstelling te bekijken.

Tekst: Anton Tsjechov
Vertaling en bewerking: Willibrord Keesen
Regie: Geke van Boxem

Spel: Tineke Hoopman (Ljoebov), Pleun Schaeffer (Anja), Roos de Ridder (Varja), Marcel Zweers (Gajev), Guus van Teeseling (Lopachin), Wouter Reitsema (Trofimov), Jochem Kips (Jepichodov), Nathalie Smit (Doenjasja), Ronald Franken (Firs) en Tjerk van Impelen (Jasja).
Techniek: Sjaak Braat, Maarten Dillisen en Jos van Vilsteren.
Productieleiding: Roos de Ridder.

Met dank aan:
Willibrord Keesen
Martin Vastenhout
Landgoed Schovenhorst
De Botanische Tuinen Utrecht
Stichting De Passerel

En met subsidie van:
Subsidieënten

Landgoed Schovenhorst | Putten | Website
Het thema van De Kersentuin – de teloorgang van een landgoed door wanbeheer, veranderende omstandigheden en/of niet tijdig ingrijpen – is honderd jaar later nog steeds actueel. Veel landgoederen worstelen om het hoofd boven water te houden en de projectontwikkelaars van vakantieparken en golfbanen buiten de deur te houden. Dat geldt ook voor Landgoed Schovenhorst. Geen betere plek dus dan een landgoed om De Kersentuin te spelen. Komt allen. U houdt er ook het landgoed mee in stand.

Fotografie: Remke Wiekeraad

 

Botanische Tuinen | Utrecht | Website
De prachtige botanische tuinen van Utrecht, gelegen in het hart van het universitaire centrum De Uithof, zijn aangelegd rondom het 19e-eeuwse Fort Hoofddijk. Zoals dit fort, is het landhuis van Ljoebov en haar kersentuin een relikwie uit vervlogen tijden. Kom deze vergane glorie herbeleven en dwaal rond in het Rusland van 120 jaar geleden!

Fotografie: Boy Hazes (zie website)