Gezelschap

Toneelgroep Pionier bestaat uit een groep ambitieuze amateurspelers die – in wisselende samenstelling – sinds 1995 jaarlijks theatervoorstellingen maakt die een uitdaging vormen voor de spelersgroep en uiteindelijk leiden tot een toegankelijke voorstelling voor ons publiek. Onze ambitie is om te leren en daarom proberen we elk jaar een nieuwe uitdaging te formuleren voor de spelers in de vorm van speelstijl, locatie of groepssamenstelling.

De groep werkte de eerste tien jaar met een vast artistiek leider en sinds 2001 met wisselende regisseurs. De regisseur is verantwoordelijk voor het artistieke resultaat, de groep is zelf verantwoordelijk voor productie, publiciteit, het vinden van de speellocatie en de financiering. De voorstellingen worden vaak gepresenteerd in het theater. Ook deden we mee aan verschillende festivals, zoals in het verleden het Utrechts Amateurtheaterfestival en meer recent het Utrechts Café Theater Festival en Delft Fringe festival. Soms spelen we op locatie. Ooit stonden we in De Sterrenwacht in Utrecht of in café Springhaver. De laatste locatievoorstelling was in De Botanische Tuinen in Utrecht en op Landgoed Schovenhorst in Putten.

Door de jaren heen hebben we de meest uiteenlopende voorstellingen gemaakt, variërend van stukken van Shakespeare, Botho Strauss, Woody Allen en Harold Pinter tot de meer recentere stukken van Peer Wittenbols, Rob de Graaf of Judith Herzberg. Naast het werken met een vaste tekst hebben we improvisatie- of compilatievoorstellingen gemaakt, meestal op basis van bestaande teksten, maar soms ook geïnspireerd door de spelersgroep of regisseur.

De stukken die we spelen worden vrijwel altijd door de regisseur aangedragen, omdat we er heilig in geloven dat we een betere voorstelling maken als we worden gevoed door het enthousiasme van een regisseur. Soms wijken we daarvan af, zoals met ‘De Kersentuin’ van Anton Tsjechov.

Pionier heeft de rechtsvorm van een stichting. Het bestuur van de stichting is verantwoordelijk voor de productionele en zakelijke ondersteuning van alle activiteiten van Pionier. Daarnaast zet het bestuur in overleg met de artistieke leiding (regie) en met de spelers de koers uit voor de langere termijn.