Regie: Geke van Boxem

Mijn naam is Geke van Boxem, gastregisseur bij Pionier. In 2006 ben ik afgestudeerd aanGeke van Boxem de Academie voor Drama in Eindhoven/Tilburg. Sindsdien werk als theaterdocent, regisseur, theaterprogrammeur en trainingsactrice.

Ik houd ervan om samen met mijn spelers op zoek te gaan naar nieuwe manieren van het vertellen van een verhaal. Ik weet wat ik wil zeggen met mijn voorstellingen, maar de manier waarop dat gebeurt, onderzoek ik samen met de spelers. Daarbij staan de persoonlijke kwaliteiten van de spelers voorop. Ik probeer het beste in ieder naar boven te halen en daag ze daarnaast uit om nieuwe paden te bewandelen.

Ik ben niet geïnteresseerd in het traditionele amateurtoneel maar laat me inspireren door de ontwikkelingen in het hedendaagse theater. Ik maak gebruik van een transparante speelstijl waarbij je de spelers door de personages heen blijft zien. Naast vaste teksten werken we op basis van improvisatie en beweging.

Omdat we bijvoorbeeld met de voorstelling Zinnig niet hebben gewerkt met een verhaal dat van begin tot einde vaststond, ondergingen we een spannend proces waarin de voorstelling al doende zijn vorm heeft gekregen. Ik vind het heerlijk om te puzzelen met scènes om vervolgens te zien dat alles op zijn plek valt.

Met het regisseren van De Kersentuin op locatie ging ik een nieuwe uitdaging aan. Naast mijn voorliefde voor scenografie, improvisatie en beweging dook ik met de spelers van Pionier in een psychologisch onderzoek. Wat drijft de personages uit De Kersentuin en hoe gaan zij om met hun lot? Dat waren voor mij de belangrijkste vragen in het maakproces. Daarnaast vond ik het belangrijk om werkelijk locatietheater te maken waarbij we volop gebruik maakten van de mogelijkheden die de omgeving ons te bieden had.

Dit seizoen werken we aan Vrede van Rob de Graaf, een fenomenaal geschreven stuk. We werken met een kleine groep van 4 spelers wat de mogelijkheid biedt om lekker de diepte in te gaan wat betreft spel. Dat is ook wel nodig want de hyperrealistische tekst van Vrede is bijzonder gelaagd en vraagt veel van de spelers. Er moet snel geschakeld worden tussen emoties op een manier waarbij het spel geloofwaardig blijft. Hiervoor moet je te allen tijde weten wat de onderliggende gedachte van het personage is en of hij/zij deze door laat schemeren of juist probeert te verdoezelen. Ondanks het beladen thema van de voorstelling, de eerste uren na een overlijden, wordt er ontzettend veel gelachen tijdens de repetities. De zoektocht van de personages over hoe zich te gedragen in deze situatie is tegelijkertijd schrijnend en hilarisch.

Voor Pionier regisseerde zij:
2013-2014: Vrede
2012-2013: De Kersentuin
2011-2012: Zinnig

Zie ook haar website:
EnterTalent.nl