Regie: Jules Noyons

Na een aantal assistenties bij De Voorziening in Groningen – het tegenwoordige NNT – volgde Jules Jules NoyonsNoyons (1960) een opleiding tot dramaturg/regisseur aan het RITCS te Brussel, die hij in 1986 voltooide.

Pas afgestudeerd maakte hij als regisseur en dramaturg drie voorstellingen met de muziektheatergroep Illyrië, waarvan hij één van de oprichters was. Jules Noyons liep stage in Groningen en in Franstalig België en bewerkte Les Fausses Confidences van Marivaux en Amphitryon van Molière om in huiskamers te spelen. In 1993 regisseerde hij voor de Toneelschuur Haarlem de werkplaatsproductie Niet Vergeten. In 1994 volgde De Minnaar van Harold Pinter met Rick Engelkes en Isa Hoes, een succesvolle productie die ruim 140 keer gespeeld is. Voor theater Bellevue maakte hij twee lunchpauzevoorstellingen: De Nacht en het Moment (1994) en Het Boudoir (1998). Daarnaast maakte Jules Noyons een aantal vertalingen en bewerkingen van klassieke toneelteksten. Zijn vertaling van L’Illusion comique van Pierre Corneille (Zinsbegoocheling) werd gespeeld door Toneelgroep Amsterdam en geselecteerd voor het Theaterfestival. De tekst van de familievoorstelling Hondje van het RO Theater is eveneens van zijn hand, gebaseerd op een Frans kinderboek. Hij deed de dramaturgie van De verstekeling van het RO-theater, met Joost Prinsen, en van Conijn van Olland van Orkater. Bij de opvolger van die voorstelling, De gouden eeuw, is hij opnieuw dramaturg.

Jules Noyons is lange tijd de vaste regisseur van Pionier geweest. Het werken met amateurs inspireert hem. Er is geen druk van buitenaf om te presteren, wat het werk onbekommerder maakt. Er zijn grote ensembles te formeren, wat in het beroepstoneel al bijna een onmogelijkheid is geworden. Groepsgevoel en gezamenlijke gedrevenheid zijn waarschijnlijk nergens zo hoog. En de voorstelling is hoe dan ook een feest.

Voor Pionier regisseerde hij:
2004-2005: Zussen
2003-2004: De Winter Onder De Tafel
2002-2003: Risjaar Modderfokker Den Derde
2001-2002: De Meisjes
2000-2001: De Trilogie Van Het Weerzien